RPH
KSSR Bahasa Melayu Tahun 2
RANCANGAN
PELAJARAN HARIAN
KSSR
BAHASA MALAYSIA
Mata
Pelajaran dan Kelas
|
Bahasa
Malaysia
Tahun 2 Jaya
|
Tema/Tajuk
|
Seni dan
Budaya – Makanan Tradisional
|
Masa
|
8.30 pagi –
9.30 pagi
|
Fokus Utama
Standard
Kandungan
Standard
Pembelajaran
|
2.6
Membaca pelbagai bahan sastera dan bukan sastera yang sesuai
bagi memupuk minat membaca
2.6.1 Membaca
pelbagai bahan kreatif yang sesuai untuk menambah
kosa kata dan meningkatkan kelancaran bahasa
|
Fokus
Sampingan
Standard
Kandungan
Standard
Pembelajaran
|
1.4 Bertutur, berbual dan menyatakan
permintaan tentang sesuatu
perkara daripada pelbagai sumber
dalam situasi formal dan tidak
formal secara bertatasusila.
1.4.4
Bertutur dan menyatakan permintaan dengan intonasi yang
betul tentang sesuatu perkara dalam
situasi tidak formal secara
bertatasusila.
|
Objektif
Pembelajaran
|
Pada akhir pembelajaran murid dapat :
1. Membaca
bahan bacaan untuk menambah kosa kata dan meningkatkan kelancaran bahasa.
2.
Menyatakan
permintaan dengan intonasi yang betul dan secara bertatasusila tentang
sesuatu perkara dalam situasi tidak formal.
i
iii. Literasi
:
Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu melalui
nyanyian secara didik hibur.
|
Pengisian
Kurikulum
|
i.
Ilmu : Kajian Tempatan, Pendidikan Moral
ii.
Nilai Murni : Rajin, keyakinan diri, kerjasama dan
berbudi bahasa
KBT : Kecerdasan Pelbagai,
Kontekstual
EMK : Kreativiti dan Inovasi
|
Bahan Bantu
Belajar
|
Radio/komputer, slaid power point gambar-gambar
tunggal, kad gambar, kad perkataan dan lembaran kerja.
|
Sistem Bahasa
|
Tatabahasa : kata nama, kata kerja
Kosa Kata :
Karipap, lempeng, keria, koci, tepung pelita, kuih lapis
|
Aktiviti
|
1. Guru
mempamerkan sejenis daun yang biasa dilihat oleh murid. Murid memerhati,
memegang dan menghidu bau daun tersebut. Guru bersoal jawab tentang daun
tersebut dan kaitannya dengan kuih tradisional.
2. Guru
memperdengarkan lagu “ Kuih Tradisional” (Melodi : Lagu Papaku Pulang Dari Kota)
3. Guru meminta
murid menyebutkan nama-nama kuih yang disebutkan dalam seni kata lagu
tersebut sambil mempamerkan kad gambar kuih kepada murid.
4. Guru
Membimbing murid membaca seni kata lagu yang dipaparkan. Murid membaca secara
individu dan kumpulan dengan sebutan yang betul.
5. Dalam
kumpulan yang kecil, murid diminta berbincang dan memikirkan cara kuih
tersebut di masak dan rasa kuih tersebut. Murid mengkategorikan kuih dalam
kumpulan kuih manis atau kuih pedas.
|
Pentaksiran
|
1. Murid membaca
dialog yang terdapat dalam buku teks
(ms: 69) yang
disediakan dengan sebutan dan intonasi yang betul.
2. Murid
menjawab beberapa soalan pemahaman berdasarkan dialog yang dibaca.
|
Pemulihan
|
1. Guru membimbing murid membaca nama-nama kuih
berdasarkan kad gambar dan kad perkataan.
|
Pengayaan
|
1. Murid membaca
frasa-frasa yang terdapat dalam lembaran kerja yang diberi
2. Murid
mengkategorikan cara-cara jenis kuih dimasak.
|
Refleksi
|
30 orang daripada 36 orang murid telah mencapai
objektif P&P. Murid yang belum menguasai akan diberi bimbingan.
Murid yang telah menguasai akan diberi latihan
pengayaan.
|
Tiada ulasan:
Catat Ulasan